Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Promotieonderzoek naar preventie beroepsgerelateerde huidkanker

Diederik Wieman
Mensen die in de buitenlucht werken hebben een twee tot drie keer hoger risico om huidkanker te ontwikkelen.Anne Keurentjes promoveerde onlangs aan de UvA op haar onderzoek naar vroege signalering en preventie van beroepsgerelateerde huidkanker.

Het proefschrift behandelt verschillende aspecten van (beroepsmatige) blootstelling aan UV met als uiteindelijk doel het ontwikkelen van een preventieve maatregel gericht op het verminderen van beroepsmatige UV-blootstelling en het vroegtijdig opsporen van huidveranderingen. Niet-melanoom huidkanker is de meest gediagnosticeerde kankersoort wereldwijd. De belangrijkste oorzaak is (overmatige) blootstelling aan ultraviolette (UV) straling van de zon. Dat buitenwerkers een verhoogde kans op huidkanker hebben, heeft er toe geleid dat niet-melanoom huidkanker in verschillende Europese landen als beroepsziekte wordt erkend. Ook in Nederland kan deze beroepsgebonden huidkanker bij het NCvB worden gemeld. Volgens dat Nederlands Centrum voor Beroepsziekten kunnen de resultaten van de onderzoeken in dit proefschrift implicaties hebben voor de klinische praktijk van de bedrijfsarts. Bedrijfsartsen die het preventief medisch onderzoek uitvoeren zouden ook het risico op beroepsgerelateerde UV-blootstelling moeten inventariseren en afhankelijk daarvan adviseren. Daarnaast zou de detectie van vroege huidschade door middel van microscopisch onderzoek ingezet kunnen worden voor de vroege opsporing van structurele veranderingen aan het huidoppervlak bij buitenwerkers.
Het proefschrift Anne Keurentjes “Early detection and prevention of occupational skin cancer” is hier voor een groot deel te downloaden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.