Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bevorderende en belemmerende factoren in het re-integratietraject van vangnetters

Dina Khoshbin
Op TBV-online plaatsen we interessante onderzoeken van aios. Deze keer: Dina Khoshbin, die met haar onderzoek nog niet beschreven belemmerende en bevorderende factoren voor het re-integreren van vangnetters, met name werknemers die ziek uit dienst gaan, zieke werklozen en uitzendkrachten zichtbaar maakt en zo nieuwe potentiële verbeterpunten in kaart brengt.
© gorodenkoff / Getty Images / iStock

In het onderzoek is gekeken vanuit het perspectief van de re-integratie-deskundigen voor de vangnetters en het UWV. Middels interviews met acht verschillende re-integratiedeskundigen binnen het UWV, met ieder minstens tien jaar werkervaring in het re-integratiegebied en met een multiculturele achtergrond, zijn er voornamelijk belemmerende factoren naar voren gekomen.

Concluderend zijn er overeenkomsten over de belemmerende factoren voor het UWV, zo wordt psychosociale problematiek niet meegenomen in de beoordelingen van vangnetters, is de toegang tot informatie niet optimaal en wordt de Engelse taal niet meegenomen bij functie-aanduiding.

Voor de vangnetters zijn er verschillende belemmerende factoren die zich voordoen gedurende het re-integratietraject zoals taalbarrière, omgevingsfactoren en inkomenszekerheid. De bevorderende factoren, te beginnen met het UWV zijn: modulaire diensten en het multidisciplinair overleg. Voor de vangnetters zijn dit werksfeer en het hebben gevolgd van een praktische opleiding. Deze nieuwe factoren en, of de aanbeveling, dat het UWV een werkgeverrol moet aannemen, zullen hopelijk bijdragen aan het verbeteren van de re-integratie van vangnetters bij het UWV.

Lees het hele onderzoek hier.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.