Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Long covid verantwoordelijk voor aanzienlijk deel van totale ziekteverzuim

Diederik Wieman
Naar schatting 0,4 tot 0,8 procent van al het ziekteverzuim in 2021 was te wijten aan long covid. Dit stelt BNR nieuwsradio op basis van informatie verstrekt door Oval, de branchevereniging voor arbodiensten. Ook Nivel deed onderzoek, waardoor nu meer inzicht is in het precieze aantal gevallen van postcovidsyndroom (PCS).

Oval verstaat onder longcovidpatiënten mensen die langer dan twaalf weken ziek zijn als gevolg van hun besmetting. Van deze mensen is dertig procent een jaar later nog steeds ziek. Uit de cijfers van Oval blijkt verder dat circa veertig procent van de longcovidpatiënten binnen zes maanden weer aan het werk is en zeventig procent binnen een jaar. Dertig procent van mensen die langdurige covidklachten hebben opgelopen, heeft ten minste een jaar nodig voor herstel, aldus BNR.

Spaarzaam

Precieze cijfers zijn nog maar spaarzaam aanwezig. Bij C-Support, de organisatie die patiënten met langdurige coronaklachten op medisch en arbeidsrechtelijk gebied adviseert, hebben zich inmiddels circa 13.000 patiënten gemeld. Maar volgens de organisatie betreft het hier slecht het topje van de ijsberg. Nivel heeft recent een onderzoek afgerond en daaruit trekt de organisatie de conclusie dat 20% tot 37% van de coronapatiënten te maken heeft met het post-covid-syndroom. Nivel baseert zich op analyse van gegevens uit elektronische patiëntendossiers (EPD’s) en vragenlijstonderzoek onder coronapatiënten die in de eerste en tweede golf wegens corona de huisarts bezochten. Dat de percentages nogal uiteenlopen heeft te maken met de gehanteerde definitie van PCS. Het vragenlijst onderzoek (uitkomst 33%) spreekt van PCS als een patiënt drie maanden na de coronabesmetting minstens één zelfgerapporteerde klacht heeft, passend bij PCS. Daarnaast ervaart de patiënt hinder of geeft hij of zij zelf aan nog niet hersteld te zijn. Het EPD-onderzoek (uitkomst: 37%) spreekt van PCS als een patiënt drie maanden na besmetting ofwel één kernklacht ofwel twee aanvullende klachten heeft. Volgens de smalle definitie (uitkomst: 20%) is er sprake van PCS als een patiënt ofwel minstens twee kernklachten heeft, ofwel één kernklacht en één aanvullende klacht. Bovendien moet er sprake zijn van minstens twee consulten bij de huisarts voor PCS-klachten. Lees hier alle uitkomsten van het Nivel-onderzoek.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.