Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Medische beoordeling en rapportage over beperkingen bij het uitvoeren van huishoudelijke taken in het kader van de Wmo

Kiki Bok
Op TBV-online plaatsen we interessante onderzoeken van aios. Deze keer: Kiki Bok, werkzaam als aios bij Argonaut, een organisatie die beoordelingen doet in het kader van de WMO. Het onderzoek richt zich op de beoordeling en rapportage van medische beperkingen bij het uitvoeren van huishoudelijke taken.
*** Local Caption *** © Maridav / stock.adobe.com

Er is geen richtlijn of beoordelingskader voor het vaststellen van medische beperkingen bij het uitvoeren van de huishoudelijke taken in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Dit kwalitatieve onderzoek brengt in kaart hoe deze beperkingen worden beoordeeld en gerapporteerd.

Tien artsen met relevante ervaring werden in een semi-gestructureerd interview bevraagd over de wijze waarop zij bij deze beoordeling hun onderzoek verrichten, beperkingen vaststellen en rapporteren. Er zijn overeenkomsten én verschillen in de wijze waarop artsen beoordelen en rapporteren. Respondenten noemen hierbij dezelfde normen voor kwaliteit. Desondanks signaleren de meeste respondenten verschillen in de werkwijze tussen collega’s. Grote verschillen in de medische beoordeling worden beschouwd als onwenselijk.

Er is geen uniformiteit bij het uitvoeren van het medisch onderzoek, de beoordeling en het rapporteren over beperkingen bij het uitvoeren van huishoudelijke taken. Een richtlijn kan de uniformiteit vergroten.

Lees het hele onderzoek hier.

Kiki Bok, aios verzekeringsgeneeskunde
Erik Noordik en Rianne Honigh, onderzoekbegeleiders bij de NSPOHx
Dit artikel is op 9 september 2022 goedgekeurd
Contact: Kiki.Bok@Argonaut.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.