Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vaccinatietwijfels bij laaggeletterde en verstandelijk beperkte mensen

Jozien Wijkhuijs
Onder laaggeletterden en mensen met een lichte verstandelijke beperking zijn er veel twijfels over vaccinatie tegen corona. Het AMPHI IGB onderzocht samen met een grote groep partners waarom.
© shironosov / Getty Images / iStock

Uit de resultaten blijkt dat een groot deel van hen zich vaak zorgen maakt of bang is voor corona, onder andere vanwege de tegenstrijdige informatie hierover in de media. Laaggeletterden zijn meer afhankelijk van informatie op televisie en van vrienden, familie en begeleiders. Ze kunnen moeilijker inschatten welke informatie betrouwbaar is. De onderzoekers maakten twee factsheets met de onderzoeksresultaten en tips voor zorgverleners om deze doelgroep beter te informeren.

De vragenlijst is ingevuld door 412 laaggeletterden en mensen met een licht verstandelijke beperking. Daarnaast hebben 2.930 panelleden van GGD Gelderland-Zuid en Gelderland-Midden dezelfde vragenlijst ingevuld, als controlegroep. De resultaten zijn daarna weer besproken met experts en mensen uit de doelgroep en naar aanleiding daarvan aangevuld. Zo zijn de onderzoekers tot een aantal adviezen voor zowel experts als doelgroep gekomen. Voor de resultaten, adviezen en factsheets, kijk hier.

De resultaten laten onder andere zien dat verwarrende informatie over corona zorgt voor onrust en dat het wegvallen van een dagstructuur zorgt voor negatieve gevoelens.

Over de gehele duur van september 2020 tot januari 2022 zijn drie meetmomenten gepland voor dit onderzoek. Momenteel wordt de derde vragenlijst afgenomen, die staat nog tot 17 oktober online. Voor dit onderzoek werkt AMPHI IGB samen met de academische werkplaats ‘Sterker op eigen benen’, GGD Gelderland-Zuid, GGD Gelderland-Midden, MEE Gelderse Poort en Pharos. ZonMw subsidieert het onderzoek.

Klik hier en hier voor de factsheets.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.